Actief zijn binnen de Gilde

Samenvatting

 • Wees zelf actief
 • Wees sociaal en stel vragen
 • Welkomstmail met huidige activiteiten
 • Verwelkom nieuwe leden op berichtenbord
 • Stuur Gildemails rond
 • Nodig onactieve leden eens op om mee te praten op het berichtenbord
 • Uitreiking voor actiefste lid
 • Maak wat Berichtenbord-activiteiten
 • Verwijder zo nu en dan onactieve leden
 • Rang laten stijgen na x-aantal activiteiten
 • Stem de activiteiten af op de leden

Introductie

Een van de grootste problemen van veel Gildes is inactiviteit. Leden zeggen niks, doen niet mee aan activiteiten, en er gebeurt dagenlang niks. Leden verlaten de Gilde, want er is niks te doen, en je blijft achter met een kerkhof-Gilde.

Voorkomen is beter dan genezen

De vraag is natuurlijk: hoe kan je dit voorkomen?

Er bestaat niet een succesformule waarmee je Gilde een daverend succes wordt. Neopets is en blijft een spel, en komt dus op de tweede plaats. In tijden van veel tentamens of deadlines is het merkbaar stiller, in Gildes en op de borden.
Het belangrijkste wat ik je kan meegeven voordat ik in de tips duik is het volgende:

Wees zelf actief.
Een Gilde staat of valt vaak met de leider, dus als je vaak online bent en met veel leden praat, is er vanzelf activiteit in je Gilde. Vandaar dat je dus, zoals bij de basis gezegd is, vaak online moet zijn.

Maar met alleen online zijn ben je er nog niet, dus hier wat tips hoe je je Gilde actief kan krijgen en houden.

Wees sociaal
Laat leden merken dat je echt om ze geeft, en dat ze niet maar nummers zijn om mee te pronken. Dus stel je leden vragen over hun dag, wees mee blij of verdrietig of boos, en je leden zullen dit onthouden.

Welkomstmail
Om nieuwe leden wegwijs te maken in je Gilde, kan je een welkomstmail sturen. Daarin stel je jezelf en de raad kort voor, je vertelt wat voor activiteiten er momenteel bezig zijn, en wat de belangrijkste regels zijn.
Het staat natuurlijk al op de petpagina's of op de webbie, maar zo laat je merken dat het nieuwe lid echt verwelkomt wordt, en niet een nummer is.
Dit spoort actief-zijn aan, want het als het welkom al zo warm was, dan zal de rest van de Gilde helemaal gezellig zijn.

Verwelkom nieuwe leden op het berichtenbord
Je hebt al een welkomstmail, maar publiekelijk verwelkomen worden is ook leuk. Dus als iemand een bericht plaatst op het berichtenbord waarin hij/zij zich voorstelt, reageer daar dan op. Al zeg je maar 'hey, welkom, veel plezier in de Gilde en als je vragen hebt kan je me mailen'.

Stuur Gildemails
Met een Gildemail hou je je leden op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Zo zijn ze meer geneigd om mee te doen aan activiteiten, want ze worden er aan herinnerd. (Maar denk er aan dat je geen Gildemails in het weekend kan sturen!)

Mail onactieve leden
Om onactieve leden aan te sporen, stuur je een mail met een uitnodiging om mee te doen met een activiteit, of om een keer te komen kletsen op het berichtenbord. Dus geen Gildemail, maar een specifieke mail voor onactieve leden.
Of mail met ze, over hun Neopets, over hun doelen, kortom: over hen. Bekommer je om ze, en nodig ze subtiel eens uit om op het Gilde te komen kijken.

Uitreiking voor actiefste lid
Om actieve leden te motiveren, kan je een uitreiking voor het actiefste lid geven. Wat dat is, kan je zelf bedenken, net zoals de criteria voor het actiefste lid.
Want heeft het actiefste lid de meeste berichten, heeft diegene meegedaan aan de meeste activiteiten, het meest reclame gemaakt, of iets anders?

Berichtenbord-activiteiten
Vul het berichtenbord eens met wat anders dan gepraat over de dag, en organiseer een discussie, een rollenspel, of het 'ik laat vallen'-spel, waarbij de eerste persoon iets laat 'vallen', en de volgende persoon iets verzint wat daar bij kan, om het dan weer door te geven. Bijvoorbeeld: ik laat tandenborstel vallen, de volgende persoon giet de tandenborstel in een blok beton, de persoon daarna bouwt daar een gebouw mee, en zo voorts.

Verwijder onactieve leden
Door onactieve leden te verwijderen, hou je de verhouding tussen het aantal berichten en het aantal leden recht. Want stel nu dat je een Gilde hebt met vijftien leden, en tweehonderd berichten.
Die verhouding is best scheef, waardoor de gildeloze denkt dat de Gilde onactief is, en zoekt die dus verder.
Door onactieve leden te verwijderen, hou je het overzicht, en trek je de verhouding weer recht.

Rank laten stijgen na meedoen aan activiteit
Als alternatief voor 'rang stijgt na x-aantal berichten' kan je instellen dat iemand in rang stijgt als diegene heeft meegedaan aan een aantal activiteiten, in combinatie met het aantal berichten. Want stel dat iemand niet zo veel tijd heeft om te kletsen, maar wel om mee te doen met bijvoorbeeld 'Beter dan jij', omdat diegene dat spel vaak speelt.

Stem de activiteiten af op de leden
Heb je mensen die graag schrijven? Maak een verhalen-wedstrijd, gedichtenwedstrijd of rollenspel! Mensen die graphics maken? Layout-wedstrijd! En zo voorts.
Stel, je houdt ontzettend van tekenen, en maakt dus een teken-wedstrijd. Maar vrijwel niemand in je Gilde houdt van tekenen, of heeft niet de mogelijkheid om tekeningen op de computer te krijgen. Dus die activiteit bloedt dood.

Conclusie

Zoals gezegd is er niet een succesformule, en veel hangt af van de leden, jouw activiteit in de Gilde, de omstandigheden in het echte leven, en nog ontelbaar andere factoren.
Belangrijk is ook dat als je merkt dat je Gilde wat onactiever is, er niet meteen de brui aan te geven. Blijf voor je Gilde werken, probeer nieuwe dingen te verzinnen, promoot activiteit door het zelf te zijn, vraag aan buitenstaanders om kritiek op je Gilde, om te zien wat er verbeterd kan worden.