Banner Tutorial

Wat zijn banners?
Banners gebruik je om je Gilde te adverteren. Banners zijn (bewegende) plaatjes, die positieve kanten van je Gilde benadrukken. Leden gebruiken deze banners om de Gilde te adverteren op profielpagina's, petpagina's, winkels en galerijen.

Standaard groottes
Hier onder staan enkele standaard-groottes van banners, zoals die veel op Internet gebruikt worden. Je kan deze aanhouden, of een totaal eigen grootte maken.
486x60 230x33 125x125 120x60 88x31

Plaatjes nodig?
Een banner bestaat meestal uit een (Neopets) plaatje en wat tekst. Voor leuke Neopets plaatjes kan je kijken bij de achtergronden, de onderschrift wedstrijd, de perskit, de winkel eigenaars, neogroeten of de Neopedie.

Zodra je een leuk plaatje hebt, maak je de banner. Selecteer welke grootte banner je wilt, plak je plaatje, download een leuk lettertype voor je banner, kortom, maak er wat van.

Bewegende banners
Als je je banner wilt laten bewegen, heb je een programma nodig waarmee je GIFs frame voor frame kan laten bewegen. Geavanceerde programma's zoals Paint Shop Pro, Animation Shop en Photoshop kunnen dat, maar er is ook een gratis programma waar je dat mee kan doen: Gimp (plus de Animation Package). Hoe dat programma werkt, hoe het te downloaden en installeren, staat allemaal op de website van Gimp.

Uploaden en coderen
Goed, je hebt nu je (bewegende) plaatje. Dit moet je nu gaan uploaden.
De volgende stap is de code maken waardoor je banner een link wordt:
<a href="adresvanjeGilde"> <img src="adresvanjebanner.png" border="0" > </a>

Binnen de a href moet je het adres van je Gilde (of waar je naar toe wilt linken) zetten. Binnen de img src komt het adres van je banner. border="0" geeft aan dat er geen blauwe/paarse rand om je banner heen moet komen. Anders krijg je zoiets:
lelijke rand-banner Niet echt mooi.

Je plaatje is geüpload, je hebt de code, als het goed is. Gefeliciteerd, je hebt een banner gemaakt.

Banner tips
Enkele banner tips:

  • Maak de kijker geïnteresseerd in je banner. Doe dit niet door middel van grote banners en veel kleuren, maar door middel van een interessante tekst, anticliché, of grapje.
  • Animatie is zeer, zeer nuttig. Een stilstaande banner trekt niet zo aan.
  • 'Nu', of 'nieuw' is een magisch woord. Voor meer informatie over interessante advertenties maken, verwijs ik je door naar adverteren.
  • Stel een vraag. Mensen willen weten wat het antwoord is, waardoor ze moeten wachten totdat de animatie is afgelopen, of je forceert ze om te klikken door te zeggen 'klik hier voor het antwoord!'.
  • Hou je bericht kort.
  • Gebruik felle kleuren, maar niet te snel achter elkaar. Gebruik niet al te veel rood, want rood wordt geassocieerd met 'stop' of 'onveilig'.
  • Maak je banner snel-ladend. Mensen zitten niet te wachten op vijf seconden wachttijd voordat een 35kb-banner geladen is; ze zijn dan al lang weer vertrokken.

Elders in deze gids staat informatie over kleurgebruik en adverteren, waar je meer tips kan vinden over krachtig taalgebruik en constante kleuren.