De Raad benoemen

Samenvatting

 • Benoem niet elk lid wat er om vraagt tot raadslid
 • Benoem alleen mensen die je vertrouwt
 • Een Raad kan uit de volgende mensen bestaan: co-leider, layoutmaker, wedstrijdleider, berichtenbeheerder, ledenleider en manusje-van-alles
 • PotentiŽle Raadsleden zitten al een tijdje in je Gilde, zijn actief en weten van wanten
 • Ontneem een Raadslid zijn admin als ze niks doen
 • Praat met je Raadsleden

Zodra je Gilde groeit, merk je dat je meer handen en tijd nodig hebt om alles in goede banen te leiden. Daarvoor heb je een Raad. Een Raad ondersteunt je, ze zijn actief en effectief. Een Raad moet met zorg worden uitgekozen. Maar je hebt dan wel Neovrienden voor het leven als je met z'n allen een succesvol Gilde leidt.

Hoe benoem je een Raad?
Veel handen maken... Juist. Je kan een lid toegang geven (admin power) over het prikbord, de leden, de layout, de kalender en de poll. Als je ze in rang laat stijgen, komen ze vanzelf in de Raad terecht.
Belangrijk is dat je niet elk willekeurig lid dat erom vraagt tot Raadslid benoemt. Laat potentiŽle Raadsleden bewijzen dat ze begaan zijn met je Gilde, en niet alleen maar diens naam in de Raad zien staan. Laat dus geen nieuwe leden onmiddellijk toe tot de Raad, je weet niet of ze te vertrouwen zijn.
Pas als een lid een tijd lid is geweest en zijn/haar waarde heeft bewezen, overweeg je om diegene te vragen als Raadslid.

Waar kan een raad uit bestaan?
Als leider heb je veel taken, maar die kan je opsplitsen en delegeren. Een overzicht van wat voor Raadsleden er zijn:

 • Layout / graphics maker: deze houdt zich bezig met de layout van de Gilde, de profielen van de adverteerders, de layout van eventuele petpagina's, het maken van banners, blogs, logo's en andere advertentiemiddelen. Een vereiste is natuurlijke enige kennis van HTML/CSS en een redelijk fotobewerkingsprogramma.
 • Activiteitenleider: deze verzint wedstrijden, beheert de activiteiten, jureert (eventueel met andere Raadsleden) en deelt de prijzen uit.
 • Berichtenbeheerder: dit Raadslid beheert de berichten door oudere en dubbele berichten te wissen. Ook kan de berichtenbeheerder bemiddelen in ruzies. Spammers worden ook aangepakt door de berichtenbeheerder.
 • Ledenleider: dit Raadslid bemoeit zich met de leden. Hij/zij promoveert ze tot een hogere rang, degradeert inactieve leden, mailt inactieve leden en verwijdert extreem inactieve leden. Ook kan de ledenleider een ledenpagina maken.
 • Ledenwerver: dit is iemand die adverteert op het Gildebord, reclameteksten bedenkt, Gildelozen Neomailt, en stunts uithaalt om mensen lid te laten worden.
 • Manusje-van-alles: deze beheert de kalender, de poll, draagt ideeŽn aan, adverteert, helpt waar geholpen kan worden en kan bijspringen waar nodig is.
Naarmate je Gilde groter wordt, moet je waarschijnlijk meer mensen admin geven of een subraad benoemen.

Hoe selecteer je een Raadslid?
Een potentieel Raadslid is al een tijdje actief in je Gilde. Je weet zeker dat hij/zij de adminkrachten niet zal misbruiken, je kan hem/haar vertrouwen en hij/zij heeft verstand van zaken.
Laat je leden solliciteren naar een Raadspositie, of benader het beoogde lid met een aanbod. Vaak zijn mensen vereerd dat ze in de Raad mogen. Je gebruikersnaam staat toch maar mooi op een van die begeerde vijf plekken.

Een Raad moet ondersteunen, niet belasten
Wees niet bang om Raadsleden hun admin te ontnemen en ze van de Raad te gooien als ze niks doen. Een Raadslid moet de Gilde ondersteunen, niet tot last zijn.
Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je iemand er al af gooit als diegene een dag niet op het Gilde is geweest, maar als je merkt dat een Raadslid ineens inactief wordt, Neomail dan. Misschien dat er iets bij hem/haar thuis aan de hand is.
Als een persoon een zwak excuus heeft of niet reageert, waarschuw dan het Raadslid dat hij/zij weer actief moet worden. Als er binnen een twee weken niks verandert, gooi dan het Raadslid eraf en ga op zoek naar iemand anders. Aan luie Raadsleden heb je niks.

Praat met elkaar!
Interne communicatie is ook heel belangrijk.
Jij als Gildeleider en je gehele Raad leiden met z'n allen de Gilde.
Laat elkaar dus weten wat je gaat doen / hebt gedaan, wat je plannen zijn en wat je van de plannen van de ander vindt.
Het is handig om ťťn keer per week bij elkaar te komen op een instant messaging programma, zoals MSN. Je kan zo makkelijk alles met elkaar bespreken, van het verwijderen van een inactief lid tot het ontwerpen van een nieuwe layout. Laat elkaar eerlijk weten wat je van de poll vind, of dat iemand buiten zijn boekje gaat of over een onterechte waarschuwing van deze of gene.
Vrienden :-* Als Gildeleider zul je deze vergaderingen moeten voorzitten. Laat iedereen zijn zegje doen, probeer aan te voelen of een verdere discussie nuttig of onnodig is en sluit compromissen.
En vooral: laat de anderen weten wat je gaat doen / hebt gedaan. Hierbij kan de kalender ook van pas komen.

Wees voorzichtig met leden-admin
Leden zijn de hart en ziel van je Gilde. Ik zie soms gebeuren dat iemand relatief snel volledige admin krijgt, waarna diegene als mislukte grap de Gilde overhoop haalt, en de leden verwijdert. Daarmee is de Gilde meteen kreupel geworden, want lang niet alle leden zullen terugkeren.
Daar boven op komt ook nog eens dat je daarmee de indruk wekt dat je Gilde je niet zo veel scheelt, anders was je wel selectiever geweest met admin uitdelen.
Kortom, denk nog eens goed na voordat je iemand leden-admin geeft, want je Raad verbannen zien worden wil geen enkele Gildeleider.