Etiquette van een pre-made layout

Samenvatting

  • Wees duidelijk wat je wilt
  • Ga niet het Gildebord volspammen
  • Hou het Gildebord in de gaten
  • Wees beleefd en heb geduld
  • Vraag niet aan twee mensen om layouts te maken
  • Gebruik je layout minstens twee weken
  • Vraag het aan graphic-sites

Wat is een pre-made?
Een pre-made is een layout die iemand anders voor jou heeft gemaakt. Ook layouts die door graphic-sites zijn gemaakt vallen hier onder, maar in dit gedeelte beperk ik me tot de layouts die door iemand voor iemand persoonlijk gemaakt zijn, met de naam van de Gilde er op.

En wat is etiquette?
Volgens de Dikke van Dale betekent etiquette het geheel van beleefdheidsregels en omgangsvormen. Met andere woorden: hoe dat men met elkaar omgaat.

Wat heeft dat met elkaar te maken?
Er zijn bepaalde ongeschreven regels voor layoutmakers. De een is er strikter in dan de ander, maar als je aan iemand een layout vraagt, is het netjes om in ieder geval aan deze regels te voldoen.

Wees duidelijk wat je wilt
Bedenk van te voren hoe je wilt dat je layout er uit komt te zien.
Dus bedenk in ieder geval: thema, aantal tekstvakken, kleuren en eventueel wat voor soort tekstvakken en wat er boven moet komen te staan (links, nieuws).
Als je het helemaal goed wilt doen, zoek dan plaatjes op die je er op wilt hebben. Verder kan je wat preciezere kleuren doorgeven, dus in plaats van 'groen' kan je 'pastelgroen', 'grasgroen', 'donkergroen' en zo voorts gebruiken.

Ga niet het Gildebord volspammen
Meerdere topics met 'wie wil een layout voor me maken' werkt niet, en je kan zelfs bevroren worden voor spam. Beperk je dus tot één topic en blijf dat bumpen in plaats van nieuwe topics aanmaken.

Hou het Gildebord in de gaten
Soms hebben layoutmakers een uurtje vrij en plaatsen ze een topic met 'ik maak een layout'. Als je geluk hebt en snel reageert, ben je de eerste en hoef je niet zelf een topic te maken.

Wees beleefd en heb geduld
Dit zou logisch moeten zijn, maar dat is helaas niet altijd zo.
Je vraagt een gunst van iemand, tijd en moeite wordt in een layout gestoken. Dus praat normaal Nederlands (geen 'hey iick wil een leyout ken jij der 1 voro me make????!!!), zeg 'alsjeblieft' en 'dankjewel'. Maar wacht vooral af. Persoonlijk vind ik niks irritanter dan iemand die me gaat mailen met 'is de layout al af?'. Layoutmakers hebben een leven buiten de computer, dus als de layout één of twee dagen op zich laat wachten, heb er dan vrede mee, en ga niet mailen. Dat werkt alleen maar averechts.

Gebruik je layout minstens twee weken
Zoals al eerder gezegd steken mensen tijd en moeite in hun layouts. Het minste wat je dan kan doen is de layout minstens twee weken op je Gilde te zetten, het liefst drie weken tot een maand.
Als je om de twee weken loopt te roepen om een nieuwe layout begint dat op te vallen, en krijgen steeds minder mensen zin om een layout voor je te maken aangezien je het toch niet waardeert.

Vraag niet aan twee mensen om layouts te maken
Iemand maakt een layout voor je in de veronderstelling dat hij gebruikt gaat worden. Als je aan twee mensen vraagt om een layout te maken om vervolgens de mooiste uit te kiezen, dan heb je dus altijd iemand voor niks laten werken.
Het is dan voordelig voor jou, maar als je een nieuwe layout nodig hebt, kan je het niet meer aan diegene vragen wiens layout je niet hebt gebruikt. En het Gildebord is een relatief kleine gemeenschap, als je dit vaak genoeg doet wordt het bekend en wil niemand meer een layout voor je maken.
Plus iemand om zijn tijd en moeite vragen en het vervolgens niet accepteren is ronduit onbeschoft.

Vraag om voorbeelden
Als je aan iemand vraagt om een layout te maken, vraag dan eerst om wat voorbeelden van layouts die hij/zij al gemaakt heeft. Zo zie je of diegene zijn stijl aansluit bij jouw Gilde. Ook als mensen het aanbieden, vraag om voorbeelden. Anders heb je twee weken een layout die je niet bevalt op je Gilde staan.

Vraag het aan graphic-sites
Bij de handige links staan links naar graphic-sites. Sommige graphic-sites doen aan verzoeken, dus daar kan je ook een layout aanvragen.


Als je je aan deze ongeschreven regels houdt, heb je grotere kans dat iemand een layout voor je wilt maken. Veel succes!