Samensmelten

Samenvatting

 • Bepaal of je wilt samensmelten
 • Vindt een Gilde om mee samen te smelten
 • Leer de andere Gildeleider kennen
 • Maak duidelijke afspraken
 • Geef je leden tijd om over te stappen

Als je een beginnende Gilde of slechtlopende Gilde hebt, kan het voordelig zijn om je Gilde samen te voegen met een ander Gilde, of dat een andere Gilde zich bij jou voegt.
Daarbij gaan de leden van de ene naar de andere Gilde over, worden de activiteiten samengevoegd, en komt de Gildeleider van de samenvoegende Gilde in de Raad te zitten.
Dit kan erg voordelig zijn, want op deze manier kunnen kleine Gildes samenwerken om groot te worden, of krijgt een niet-actief Gilde een verse start. Maar het kan helaas ook verkeerd uitpakken, waarbij de ene Gildeleider uit de Gilde wordt gegooid, ruzie ontstaat over het een of ander, of andere nare dingen.
Dus hierbij een paar tips om het proces goed te laten verlopen.

Bepaal of je wilt samensmelten
Twee Gildes samensmelten vereist veel overleg, de leden moeten overstappen, en er is een kans dat het misgaat. Denk dus eerst na of je wel wilt samensmelten.
Ga bij jezelf het volgende na:

 • Is je Raad en jij actief genoeg om een Gilde goed te leiden?
 • Kan je Gilde groter groeien, of heb je het maximale aantal actieve leden, schat je?
 • Komt er een drukke (lange) periode aan waarin jij of je Raadsleden veel aandacht moeten besteden aan school/werk?
 • Heb je minder interesse in je Gilde gekregen?
Slaap er een nachtje over, en beslis dan of samensmelten iets voor jou is.

Vindt een Gilde om mee samen te smelten
Bedenk met wat voor een Gilde je zou willen samensmelten.
Moet het hetzelfde thema hebben? Als je een gespecialiseerd thema hebt, Harry Potter bijvoorbeeld, is dit wel aan te raden.
Als je geen Gilde met hetzelfde thema kan vinden, kan je een algemeen Gilde zoeken. Zo kan er nog wel over je thema gepraat worden op het berichtenbord.

Als je een algemeen thema hebt, kan je het beste samensmelten met eenzelfde soort Gilde. Als je je leden ineens dwingt om lid te worden vaan Harry Potter-gilde terwijl ze het helemaal niet op Harry Potter hebben, verlies je leden.

samensmelten Om een geschikte Gilde te zoeken kan je een topic aanmaken op het Gildebord, maar je kan ook Gildes benaderen met de vraag of ze willen samensmelten. Op een topic krijg je meer antwoord, maar de vraag is of dat Gildes zijn met wie je zou willen samensmelten.

Dingen waar je op kan letten is dus het thema, maar ook of het soort activiteiten, de leden, de gemiddelde leeftijd van de leden aansluiten bij jouw Gilde.
Blijf rondzoeken totdat je een geschikte Gilde hebt gevonden die wil samensmelten.

Leer de andere Gildeleider kennen
Nu je een Gilde hebt gevonden, is het belangrijk dat je de Gildeleider (en de Raad) leer kennen, want met hen moet je gaan samenwerken.
Praat over toekomstplannen, wat de andere Gildeleider kan, wie welke taak op zich neemt, wat voor persoon de andere Gildeleider is, en kortom alles wat je doet als je nieuwe vrienden maakt.

Neem er de tijd voor, want dit is het punt waar het vaak mis gaat. Probeer te beoordelen of de andere persoon een goede Gildeleider is, en het is belangrijk dat je het met hem/haar kan vinden, om ruzies te voorkomen.

Maak duidelijke afspraken
Om onduidelijkheden te voorkomen en op deze manier ruzies te voorkomen, moet je duidelijke afspraken maken. Verwacht niet dat de ander jouw gedachten kan lezen over bepaalde aspecten van je Gilde. Dingen waar je bijvoorbeeld afspraken over kan maken:

 • Wie gaat bij wie?
 • Op welke positie wordt de toevoegende Gildeleider geplaatst?
 • Krijgt de toevoegende Gildeleider volle admin?
 • Wat gebeurt er met de raad van de toevoegende Gilde?
 • Blijft de Gilde dezelfde naam behouden?
 • Wie beheert de Gildepot?
 • En zo voorts

Denk goed na over wat je wilt, en bespreek dat met de ander. Zet de afspraken desnoods zwart op wit, zodat niet opeens na een week je uit de Raad wordt gegooid 'omdat je niet genoeg deed', bijvoorbeeld.

Geef leden de tijd om over te stappen
Als jij de toevoegende Gilde bent, plaats dan een side-account op de plek van de leider, zodat je met je main in de andere Gilde kan. Op deze manier geef je je leden alle tijd om over te stappen, want de Gilde kan blijven bestaan.

Neomail ook alle leden, en niet alleen via Gildemail, maar persoonlijk als het nodig is. Zet de link van de Gilde in je mail, en nodig de leden uit om over te stappen.

Zet het ook op de hoofdpagina van je Gilde, inclusief de link en als je wilt, waarom jullie samen gaan voegen.


En als alles goed gaat, heb je nu een sterker, goedlopende Gilde, die je dan deelt met een andere Gildeleider. Succes er mee!