Adverteren

Samenvatting

 • Maak veel reclame
 • Adverteer alleen op het Gildebord
 • Maak topics met een lokkende titel
 • Denk aan je netiquette
 • Blijf in een 'gildeloos' topic om te praten
 • Vermijd alledaagse woorden in je advertentie
 • Zeg niet dat je 'de beste' Gilde hebt
 • Ga niet zeuren om reacties of leden
 • Beloof alleen wat je waar kan maken
 • Neomail alleen Gildelozen
 • Meld je Gilde aan bij de Gildelijst van Animallovertje.
 • Haal een keer een boek uit de bibliotheek over adverteren (SISO-nummer: 369.4)

Okť, je hebt nu een leuk Gilde. Nu alleen nog de leden. Het enige woord wat je moet onthouden is dit: adverteer.

Adverteer veel!
Adverteer je Gilde in je siggy, op je profiel, winkel, galerij, op de profielen van je side-accounts. En natuurlijk op het Gilde Bord. Adverteer elke dag, blijf adverteren. Mail je Neovrienden, laat hen hun Neovrienden weer mailen, en zo voorts.
Uiteindelijk zal je leden krijgen. Geduld is hier heel belangrijk, samen met doorzettingsvermogen.

Adverteer alleen op het Gildebord
Namens veel Neopetters wil ik je vragen om alsjeblieft alleen op het Gilde Bord te adverteren. Als StrijdarenaŽrs een Gilde zoeken, gaan ze wel naar het Gilde Bord, als Groentjes een Gilde zoeken gaan ze naar het Gilde Bord...

Wees geduldig
Misschien dat mensen niet snel reageren, maar heb dan geduld. Mensen reageren vaak niet op een advertentie. Dus ga dan niet op andere borden zeuren met de mededeling dat 'er niemand reageert'. Het is een advertentie, geen chatuitnodiging. Als er helemaal niemand reageert, gebruik deze stille hint als teken dat je Gilde nog wat werk nodig heeft voordat je leden krijgt.

Topic-titels
De titel van je advertentie-topic moet de aandacht trekken, anders bekijken mensen al niet de advertentie. Hierbij een paar tips:

 • Maak geen misleidende titel (zoals 'help').
 • Zet de naam van je Gilde in de titel, of een zin om mensen naar binnen te lokken.
 • Zet als titel geen 'Gilde' neer. Je bevind je al op het Gildebord, een topic met zo'n titel lokt geen mensen.
 • 'Leden gezocht' als titel is ook niet aan te raden. Men weet dat je leden zoekt, anders zou je niet adverteren op het Gildebord.
Een zin om mensen naar binnen te lokken kan van alles zijn, zolang het maar de aandacht trekt. Voor mijn part zet je als titel 'het interessante leven van de regenworm', met dan in het topic 'Nog meer onzinnige discussies voeren? Kom dan naar... We hebben ...

Interessante advertenties
Wat is nou een goede advertentie? Laat ik het uitleggen aan de hand van voorbeelden:

Advertentie 1:

Meepits, vriend of vijand? Just...Keep...Smiling...
 1. Leuk, actief Gilde
 2. Veel activiteiten
 3. Adoptiecentrum
 4. 1 NP Veilingen
 5. Welkomstpakket
 6. Gildekrant
 7. En nog veel meer...
Advertentie 2:
Meepits, vriend of vijand? is een leuke, gezellig Gilde. We hebben veel activiteiten, welkomstpakketten, een adoptiecentrum en nog veel meer! Het enige wat mist, dat ben jij!
Advertentie 3:
Zijn het Hasees, Dr Sloth, Feepits of toch de Meepits die Neopia over zullen gaan nemen? Worden de FeeŽn gehersenspoeld of zijn ze gewoon doorgeslagen? ComplottheorieŽn welkom! (Neem wel een paraplu mee. Je weet maar nooit.)

Advertentie 4:

Dus jij denkt dat Meepits de wereld over zullen nemen? Ach welnee, ze zijn juist onze beste vrienden! 'Meepits, vriend of vijand' nodigt je uit om mee te discussiŽren, aan de hand van een Gildeplot en krant, of anders kan je nog je gelijk bewijzen door mee te doen aan een van de vele activiteiten. Blaas iedereen omver met je theorie op het actieve gildebord. Of kruip stil in een hoekje met een paraplu (je weet immers maar nooit).

Naar advertentie 1 zullen weinig mensen kijken. Het is te gewoontjes, simpelweg een opsomming. Je overtuigt het potentiŽle lid niet echt van je supergilde. Advertentie 2 spreekt al wat meer aan, maar feitelijk heb je advertentie 1 in meer woorden omgezet. Advertentie 3 verraadt niet wat er allemaal voor activiteiten zijn in je Gilde, dus diegene moet een kijkje nemen in je Gilde om dat te weten te komen. Het geeft wel het thema aan, en de tekst maakt het potentiŽle lid nieuwsgierig, maar alsnog is het wel een beetje vaag. Advertentie 4 combineert alles in een advertentie. Naar mijn mening is dit nog een beetje knullige advertentie, maar je begrijpt het idee.

Link naar je Gilde
Zet altijd een link naar je Gilde in je advertentie. Dan is de neiging om te klikken vele malen groter dan dat ze eerst via jouw profiel naar je Gilde moeten.

Lees dit niet
Iets wat je moet onthouden (en wat vrij ironisch klinkt): mensen op Internet lezen niet.
Ze scannen een tekst. Op een beeldscherm tekst lezen is vermoeiend voor je ogen, omdat het beeldscherm trilt. Dus belangrijk is dat je je advertenties niet een brok tekst laat zijn, of een lange lijst met activiteiten.

Op zoek naar Gildelozen
Belangrijk bij het leden werven is dat je als adverteerder ook op zoek gaat naar 'Gildeloze' borden.
Lees de eisen van de gildeloze, en als je Gilde hier niet aan voldoet, adverteer je Gilde daar niet. Je kan je tijd beter besteden.
Het allerbelangrijkste is dat je rond blijft hangen om te praten. Zo voelt een Gildeloze zich serieus genomen, hij kan jou wat beter leren kennen en weet dan dat als hij in jouw Gilde komt, hij in ieder geval iemand een beetje kent en dat je Gilde actief is.

Ja, leuk, gezellig!
Als je een advertentie schrijft, vermijd dan alledaagse woorden als 'leuk, gezellig'. In de Nederlandse taal zijn er meer dan genoeg synoniemen voor 'leuk' te bedenken. Magnifiek, grandioos of groots bijvoorbeeld. En in plaats van 'gezellig' kan je woorden gebruiken als huiselijk, levendig, knus of gemoedelijk.
'Leuk' en 'gezellig' worden overal al gebruikt. Wees uniek in je bewoording. Of gebruik een synoniemenwoordenboek.

Me tha best. Rawr. De beste. Rawr
Zeg niet dat je de beste Gilde bent. Want, hoe hard het ook klinkt, dat ben je niet. Smaken verschillen, dus is geen enkel Gilde perfect. Zeggen dat je de beste bent zegt feitelijk dat je onzeker bent over je Gilde, dat je weinig kennis hebt van Gildes en dat je daar over aan het bluffen bent.
Want vaak zijn Gildes die zichzelf aanduiden als 'de beste' nog in opbouw.

Neomail Gildelozen
Mailen is persoonlijker en mensen voelen zich verplicht om antwoord te geven. Maar mensen raken ook sneller geÔrriteerd door Neomails, want je bereikt ze in hun Neoprivť-leven. Je houd toch ook niet van verkopers aan de deur?
Neomail dus alleen mensen die Gildeloos zijn en ook niet op hun profiel aangeven dat ze niet lid willen worden van een Gilde. Beschouw zulk soort berichten als een nee/nee-sticker. Deze mensen raken al helemaal geÔrriteerd als je ze mailt, wat erg ontmoedigend kan werken.

Verspreiding
Spreid je advertentie over meerdere berichten, zodat je topic gebumpt wordt.

Herhaling
Herhaal niet telkens dezelfde advertentie, maar heb een paar verschillende advertenties achter de hand.

Gilde tips?
Als je reclame maakt, vraag dan niet aan mensen om je Gilde tips te geven. Zo geef je aan dat je onzeker bent over je Gilde. Maak hier een apart topic voor.

Wie kan er HTML?
Vraag niet specifiek om leden die HTML kunnen. Die zitten vaak al in een ander Gilde, en jij als Gilde leider moet eerst HTML leren voordat je een goed Gilde kan maken. Hier geef je al mee aan dat je niet bereid bent om tijd te steken in je Gilde, omdat je niet de moeite neemt om HTML te leren.

Usukiiii yeah Positiviteit ^^
Houd je advertentie positief. Dus geen 'ben je slecht in sparen? Leer het dan bij...' maar 'meer leren over sparen, met begeleiding van ervaren Neopetters? Kom dan naar...'

Beloof alleen wat je kan waarmaken
Het klinkt misschien logisch, maar ik heb al heel wat advertenties gezien waarbij de adverteerder een Verfkwast belooft. Maar daarvoor moet je wel eerst de donateur van de maand worden, en er wordt zelden verteld wŠt voor Verfkwast je dan krijgt.
Ook gezelligheid beloven en dan een vrijwel leeg berichtenbord voor je kiezen krijgen past niet bij elkaar.
Bekijk alle positieve punten van je Gilde en maak dŠŠr een advertentie omheen, niet om wat er in de nabije toekomst misschien komt, of iets wat je misschien niet waar kan maken.

Het magische woord 'nu
'Nu' is in de nabije toekomst, het suggereert dat er iets voor het grijpen ligt. Ook het woord 'nieuw' heeft die lading. Denk maar aan een wasmiddelreclame: 'nieuw, nu met Flapratico!'. Mensen kijken eerder naar de woorden 'nu' en 'nieuw', omdat het iets belooft. Daardoor wordt er eerder naar advertenties als 'nieuw in ons Gilde: de graffitimuur' gekeken dan 'wordt lid van ... want ...'

Schrijf mensen niet iets voor.
'Als je niet lid wordt van dit Gilde, dat ben je gek' of 'als ik jou was, dan word ik lid van...'. Veel mensen vinden het niet prettig om iets voorgeschreven te krijgen. Vermijd zulk soort dwang-advertenties.

Laat je leden bumpen en vertellen
Als adverteerder blijf je natuurlijk het topic bumpen, maar je leden kunnen meehelpen door te vertellen wat ze van je Gilde vinden, waarom je lid moet worden, wat er allemaal te doen is.

Taalkundigheid
Gebruik geen lange woorden. Zo haken mensen af en let men niet op je advertentie.
Zet het op rijm. Dit werkt vooral voor de wat kleinere, speelse Gildes.
Maak je titel vragend. Dit wekt nieuwsgierigheid. 'Altijd al willen weten wat er nu met die Meepits aan de hand is?'

Geef een tip
Geef een (vrij onbekende) Neopets tip en vertel dat je nog veel meer tips hebt voor degene die lid wordt (heb ook daadwerkelijk tips natuurlijk). Zoek op Neopets fansites naar onbekende locaties, verzin zelf een restock-tip, doe wat leuks.

Ik heb meer geld dan jij De wereld draait om status
Als je gaat adverteren, kies dan de zeldzaamste geheime avatar die je hebt, zorg er voor dat je font leesbaar en netjes is, kijk nog een keer kritisch naar je profiel en ga dan pas adverteren.
Waarom? Status.
Als men ziet dat jij die ene zeldzame Adam-avatar hebt, neemt men je serieuzer dan als je een feeŽn-avatar hebt bijvoorbeeld. En je wilt serieus genomen worden natuurlijk.
Vergelijk het met jezelf presenteerbaar maken als je een serieuze presentatie (spreekbeurt) hebt. Dan is het ook belangrijk dat je er verzorgd uitziet. Zo ook op Neopets.

Meld je Gilde aan bij de Gildelijst
Een initiatief van animallovertje, is de Gildelijst. Dit is een lijst waar vrijwel alle Gildes op staan, en waar Gildelozen op zoek kunnen gaan naar een bijpassend Gilde. Meld je Gilde hier aan, zodat Gildelozen je Gilde kunnen bekijken en lid kunnen worden.
Het adres: gildelijst2.6x.to

Denk om je netiquette!
Als je aan het adverteren slaat, denk dan om je netiquette.
Als je nog niet bekend bent met netiquette, hier is een (extreem) korte samenvatting:
gedragregels op het Internet, afgeleid van het woord 'etiquette'.

Maar wat bedoel ik er mee? Dat je op de volgende dingen let:
 • Heb respect voor de ander.
 • Plaats je bord waar hij thuishoort (dus op het Gilde bord).
 • Adverteer niet in andermans borden.
 • Maak geen identieke borden. Hou het bij 1 a 2 borden op de eerste pagina. Zodra je bord gezakt is naar de tweede pagina kan je een nieuw bord maken, eerder niet.
 • Lees altijd het hele bord door voordat je iets zegt. Misschien dat het gesprek een andere wending heeft genomen, er al antwoord op de vraag is of de gastheer/vrouw van het bord er niet meer is.
 • Gij zult niet spammen.
 • Blijf on-topic.
 • Probeer beleefd te blijven, hoe moeilijk dat ook is. Op Internet wordt men sneller boos, want men beseft niet dat er mensen aan de andere kant van de monitor zitten. Vraag jezelf af: zou ik dat in zijn/haar gezicht zeggen? Als het antwoord 'nee' is, zeg het dan ook niet op Internet. Want je kwetst wel degelijk mensen met kwade woorden.
 • Vraag geen betaling voor graphics of informatie. Het is niet alleen rapporteerbaar, maar ook schandelijk dat je je kennis misbruikt om andere mensen iets af te nemen.
Als je je op de Borden begeeft, besef dan dat er ongeschreven regels zijn. Vooral als je voor het eerst gaat adverteren: kijk eerst even rond naar hoe andere mensen dat doen, en maak dan je eigen advertentie.

Voor meer informatie, zie mijn Netiquette-gids.


Maar het enige echt waardevolle advies dat ik je kan geven:

Blijf adverteren!


En haal een keer een boek uit de bibliotheek over adverteren (SISO-nummer 369.4). Daar staan veel meer en tips in dan ik je kan geven. Kijk bij boeken om eens door te lezen voor meer boekentips.